Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Téli Történetek, mesék
  2024-01-24 21:30:35, szerda
 
 







TÉLI TÖRTÉNETEK, MESÉK









Gazdag Erzsi: A CINKE ÉS A SZÉL


Tölgyfa ágán üldögélt a cinke. Tollát borzolgatta a szél. Fázott.
- Hú, de hideg vagy - mondta a szélnek -, bizony fújhatnál melegebbet is!
- Elég meleget fújtam a nyáron - felelte a szél. - Most tél van, hideget kell fújnom.
- Ne mérgelődj - mondta a cinege. - Az a bajod, hogy mindig mérgelődsz, aztán megöregszel időnap előtt. Úgy jársz, mint a héja, aki a hegytetőn lakik.
- Hogyan járt a héja? - kérdezte a szél, és suttogóra fogta a hangját, hogy jobban hallhassa a cinege meséjét.
- Úgy járt, ahogy mondom. Mindig csak mérgelődött, vijjogott, s egy szép napon megártott neki a sok méreg, kihullott a tolla, megöregedett. Most ott gubbaszt a hegy tetején. Nem tud felrepülni, mert a szárnya tollát is elhullatta. A kánya mesélte, ő látta. Sajnálta is szegényt. Háromszor is elkiáltotta, milyen kár érte: "Kár, kár, kár!"
- Milyen ostobaság - süvöltötte a szél. - Tudnivaló, hogy én nem szorulok semmiféle tollakra, ha repülni akarok!
- Másképpen is pórul járhat az ember a méregtől. Nem hallottad a vakond esetét?
- Nem hallottam. Meséld csak el! - kérte a szél. S most már egészen elhallgatott, úgy figyelt a cinke meséjére.


- Itt lakott vadrózsabokor tövében. Véletlenül vájta az alagútját a bokor töve alá. Későn vette észre, hogy a gyökerek útját állják. De ettől úgy megmérgesedett, hogy csak azért is ott akart lakni, ahol a rózsabokor. Addig erősködött, míg dühében befúrta a fejét két ikergyökér közé, de visszahúzni már alig tudta, a gyökerek ráfonódtak a nyakára, és csak nehezen menekült meg.
- A mezei pocoktól hallottam a történetet. Ugye milyen elszomorító?
- Ostobának elég ostoba történet - visította a szél.- Rám egy cseppet sem vonatkozik. Hiszen nem lakom a föld alatt.
- Hohó! - kiáltott a cinege - te is befújkálsz minden lyukba. Ha nem is a föld alá, de minden ág közé bebújsz. Szeretném tudni, mi örömet találsz az ilyen gyerekes bújócskában? Te, aki olyan hatalmas vagy, hogy a legmagasabb sziklára is játszva fölléphetsz, akár egy óriás! Mégis itt töltöd a kedvedet ezen az alacsony tölgyfán. Félek, hogy máris megöregedtél, és nem futja az erődből magasabb kirándulásokra.
No de erre már a szelet is elfutotta a méreg.
- Sajnálom, hogy szóba álltam veled, kis ostoba. De minek is hallgattam itt unalmas és semmitmondó meséidet? Át kell ugranom a Kárpátokba, vár rám az északi szél. Még majd elkésem miattad! S ezzel süvítve elszáguldott. Nyomában olyan csendesség támadt, hogy még a levegő is megenyhült kicsikét.
A kicsi cinege éppen csak erre várt. Összerendezte szétborzolt tollacskáit, szárnya alá dugta a fejét. Aludni készült, mert közben egészen besötétedett.
- Szél nélkül valahogy csak kibírom ezt a hideg téli éjszakát - suttogta vidáman.

Hangosmese - Gazdag Erzsi: A cinke és a szél

Link








Gárdonyi Géza: A KUTYA MEG A NYÚL


Valamikor réges-régen,
a világnak kezdetén,
minden állat békességben
éldegélt a földtekén.
Ki volt akkor nagyobb úr,
mint a kutya, meg a nyúl!

Erdőn, mezőn együtt jártak,
együtt éltek, együtt háltak:
megosztották, amit fogtak,
Szóval: jóbarátok voltak.

Egyszer, hogy a tél beállott,
és a földre sok hó szállott,
azt mondja a füles nyúl:
- Rakjunk tüzet, kutya úr!

- Rakjunk tüzet, aki lelke:
Ne reszkessünk a hidegbe!
Nosza hamar gallyat szednek,
tüzet raktak, melegszenek,
Melengetik bundájokat,
általfázott irhájokat.

Hej, de jó a meleg, télen,
a havas zord erdőszélen!
azt mondja a vidám nyúl:
- Játsszunk egyet, kutya úr!
- Mit játsszunk? - Tán lakodalmat!
- Jól van: játsszunk lakodalmat:
Cincogjunk meg brummogjunk,
ugrándozzunk, táncoljunk.

Felszökken hát a víg nyúl.
Szembe véle kutya úr,
ugrándoznak, bokáznak,
keringélnek, cicáznak,
S hogy a táncot szebben járják,
egymást hopp, hopp!

Hanem íme mi történik!
Az állatok így regélik:
ahogy ottan ugrándoznak,
nevetgélnek, bolondoznak,
meglökte a kutyát a nyúl,
s tűzbe ugrott a kutya úr.

- Vaú! - üvölt a kutya!
Mit csináltál, te buta!
S hogy így rája kurjantott,
a farkába kaffantott.

A nyúl, uccu, vesd el magad!
farka nélkül tova szalad.
Nem kergeti a kutya:
leégett a papucsa!

Azóta csepp a nyúl farka,
s meztelen a kutya talpa,
s azóta van, hogy a nyúl
fut ha jön a kutya úr.







Medve Zsolt: HÓESÉS


Csak állok, s nézem a széttárt karokkal álló kisfiú boldog arcát a sűrű hóesésben a téren. A hópihék, mintha apró kis angyalkák lennének, úgy táncolják körbe a kisfiút. Gyönyörű ez a látvány. A parányi kis jégkristályok tétova táncukat gyöngéd kis huppanással fejezik be a talajon, vagy épp a kisfiú kabátján, sapkáján. Elképzelem innen távolról, hogy milyen friss is lehet a levegő, melyre a kisfiú arcán lévő két halvány pirospozsgás folt enged következtetni. Nézem-nézem, s közben a téren szép lassan mindent elfed a friss, puha, és ropogós hó, mint fehér fátyol a menyasszony orcáját. A pihék egyre csak táncolnak, s táncolnak a levegőben. Az enyhe légáramlatokkal cseppet sem dacolva, különös kis körkörös táncuk úgy fest, mintha keringőt járnának a kisfiú körül, aki ettől oly boldog, hogy még innen is kivehető a határtalan öröm az arcán.

Aztán szép lassan kezdenek ritkulni a hópihék, s kevéske idő multán az utolsó táncos is fáradtan huppan le társai közé a földre. A kisfiú továbbra is ott áll széttárt karokkal, mint aki nem hiszi, hogy ezzel vége is van a különös keringőnek. Pedig vége van. A hóesés abbamarad, s a tér fehérbe öltözve, csöndesen várakozik. A látvány csodálatos. Olyan, mintha az egész teret paplannal takarták volna be, nehogy megfázzon. A kisfiú nyakában ott lobog a sál végén a rojt, s a sapkája teteje fehér a rátelepedett hópihéktől. A levegő tiszta és friss. Az apró kis madarak tollaikat felborzolva sorakoznak a lámpaoszlopokon, s szorosan egymáshoz bújnak. A kisfiú csak vár-várakozik, hátha újra kezdődik hamarosan a keringő, de valahogy nem akaródzik. Talán a többi táncos szégyenlős lenne? Lehet, de nem hinném...

Látván a kisfiú arcán az örömteli várakozást, megsajnálom őt -vagy talán magamat-, s kezembe veszem a félgömb alakú üveg papírnehezéket. A fejére fordítom, megrázom kicsit, majd ismét leteszem az asztalra és tovább gyönyörködöm a kisfiú örömében, s az apró kis jégkristályok tétova keringőjében.

Mert a boldogság, s öröm, ha létezik, akkor határtalan. Legalábbis ebben a kicsiny kis törékeny üvegbe zárt valóságban biztosan...







Móra Ferenc: A KÍVÁNCSI HÓPELYHEK


A nap éppen lement, mikor az erdő felett elkezdett esni a hó.

- No, anyó - mondta varjú apó a feleségének a nyárfahegyben -, azt hiszem, holnap fehér abrosznál esszük az egérpecsenyét.

Nemsokára a búzamezők fölött kezdtek táncolni a hópihék.

- Gyertek, gyertek - csalogatták őket a szántóföldek -, jó ám a vetésnek a puha hó. Az tart meleget a búzaszemnek, hogy meg ne fagyjon a földben.

A falu már rég elcsendesedett, mire a felhők odaértek föléje.

- No, ezt a falut megtréfáljuk - mondták a hópelyhek. - Reggel maga se ismer magára, olyan fehérre meszeljük még a háztetőket is.

Voltak kíváncsi hópelyhek is. Messze az ég alján nagy világosság látszott. Ott a város lámpái világítottak, s ezek a kíváncsi hópelyhek a várost akarták látni.

- Majd meglátjátok, hogy megbecsülnek ott minket - mondták a falura, mezőre hulló testvéreiknek. - Még székkel is megkínálnak, talán hintóba is ültetnek.

Azzal a kíváncsi hópelyhek elszálltak a város fölé, s ott lehullottak a háztetőkre, az utcákra, a terekre. Alig várták a reggelt, hogy szétnézzenek a városban.

De mire kireggeledett, akkora a hópelyheknek beesteledett. Jöttek a hóhányó munkások, megkínálták a havat seprűvel és lapáttal. Aztán rakásra rakták, úgy hordták ki a városból.

Lekotorták a havat a tetőkről is, és elsárosodva vitték a többi után. Mire delet harangoztak, locspocs lett a városi hóból. Így járták meg a kíváncsi hópelyhek!

Az erdők, mezők hava pedig tavaszig megmaradt ragyogó fehéren.







Móra Ferenc: MÁRTONKA LEVELE


Aranyos nagyapó,
ákom-bákom-mákom,
szíveden kopogtat
kis unokád, Márton.

Szíveden kopogtat
gyönge kis ujjával,
könnyeket pergető
nehéz bánatával.

Mit ér, amit küldtél,
a szép csengős szánkó?
Az egész határban
régen nincsen már hó.

Aranyos nagyapó,
ákom-bákom-mákom,
tudod-e mire kér
kis unokád, Márton?

Gyere el mihozzánk,
légy te a Télapó:
fehér szakálladból
hátha hull majd a hó.

Hátha hull belőle
erdőre, mezőre,
hátha a tavasz még
visszaijed tőle.

Borókás tetejű
kerek halom haván,
hátha repülhet még
csengve-bongva a szán.

Gyere el nagyapó,
ákom-bákom-mákom,
csókolom a kezed:
kis unokád, Márton.







Orgoványi Anikó: KISZE, KISZE, KISZŐCE...


Volt egyszer, hol nem volt, volt egy jégbirodalom, ahol Dér Janó, a jégmanó uralkodott. Jégből volt a palotája, jég a szekrénye, a ruhája, még az ennivalója is jégből volt. A kedve mindig fagyos volt, így aztán birodalmában nem nevetett senki, dalolni sem volt kedve senkinek. Jégországban fagyos csend és sötétség uralkodott, az egészség pedig ritka vendég volt arrafelé.

Abban az évben még a szokásosnál is hidegebb volt a tél, és még a hosszúnál is hosszabb ideig tartott. Az emberek, állatok, de még a növények is nagyon unták már a hatalmas hótakarót, a jeges, csúszós utakat, melyen sokan elcsúsztak és összetörték magukat. A süvítő szél befurakodott a kabát alá, pirosra csípte a gyerekek orrát, de még Bundi kutya hegyes fülét is megcakkozta. A madarak összebújtak egymással, nem volt kedvük énekelni. Sokan megbetegedtek a zimankós hidegben. Volt, akinek a torka fájt, mások köhögtek és tüsszögtek nagyokat. Aki csak tehette, bebújt a meleg kuckójába és ki se dugta az orrát. Csend volt a jégbirodalomban, nagy csend és sötétség. A nap éppen csak megmutatta magát, de a sűrű ködpaplanon nem tudtak átjutni a sugarai, így hát visszahúzódott a kuckójába ő is szundikálni.

Csak egy valaki élvezte a hosszú hideget, Dér Janó, a jégmanó, aki a csillogó jégpalotájában járkált fel s alá naphosszat. Elégedetten dörzsölgette kezét, és azt gondolta magában:

- Vacogjatok csak alattvalóim, addig se lesz kedvetek fellázadni a birodalmam ellen!







Fjodor Tyutcsev: TÉLI ERDŐ


Tél-boszorkány bonthatatlan
bűbájában, mint mese,
dér-palástban, néma fagyban
áll a fenyves mozdulatlan
csodacsipke-ligete.

Halva tán és mégis élve
tűri, szinte álmai
gyönyörétől megigézve,
hogy a hónak már egész be-
fonják piheláncai.

Ha nyugatról, ha keletről
a ferde nap rácikáz,
meg se rezdül - mint ijesztő
üvegtűzvész, gyúl az erdő:
káprázatos fényvarázs!

(Ford.: Szabó Lőrinc)














 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: légáramlatokkal, jégbirodalomban, lámpaoszlopokon, kirándulásokra, jégpalotájában, visszahúzódott, megmérgesedett, elcsendesedett, papírnehezéket, következtetni, megbetegedtek, jégkristályok, összerendezte, egérpecsenyét, nyárfahegyben, testvéreiknek, kireggeledett, vadrózsabokor, beesteledett, ugrándozzunk, szakálladból, hópelyheknek, dörzsölgette, jégországban, jégbirodalom, szétnézzenek, világítottak, szántóföldek, elszáguldott, megöregedett, bonthatatlan, megöregedtél, gyönyörködöm, pirospozsgás, birodalmában, keringőjében, hegytetőn lakik, cinege meséjét, szép napon, hegy tetején, szárnya tollát, kánya mesélte, vakond esetét, cinke meséjére, bokor töve, gyökerek útját, gyökerek ráfonódtak, mezei pocoktól, föld alatt, ilyen gyerekes, legmagasabb sziklára, kedvedet ezen, Téli Történetek, TÉLI TÖRTÉNETEK, Gazdag Erzsi, CINKE ÉS SZÉL, Gárdonyi Géza, KUTYA MEG NYÚL, Medve Zsolt, Móra Ferenc, KÍVÁNCSI HÓPELYHEK, MÁRTONKA LEVELE, Orgoványi Anikó, Fjodor Tyutcsev, TÉLI ERDŐ, Szabó Lőrinc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Örülök, hogy látlak!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Hiányzik  Paul David Tripp Április 19  A sors  Akarat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Egy lelki imádság  Lóhere  Png telefon  Idő  Kövesd a cowboyt!  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Alázat  Facebookon kaptam  Lóhere  Reménység és erő Krisztustól e...  Minden harmadik...  Kaffka_Margit  Egy bizonyos határt  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png ház  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png cica  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Soha ne kedvezz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép napot kívánok  Hogy lehet megtartani  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyon különös  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Png kutya  Bounty krémes  Irgalom és ítélet  A sors  Albert Einstein gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Csak a fogyatkozás látható  Fehér virág  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 20  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hegytetőn lakik, cinege meséjét, szép napon, hegy tetején, szárnya tollát, kánya mesélte, vakond esetét, cinke meséjére, bokor töve, gyökerek útját, gyökerek ráfonódtak, mezei pocoktól, föld alatt, ilyen gyerekes, legmagasabb sziklára, kedvedet ezen, alacsony tölgyfán, erődből magasabb, északi szél, kicsi cinege, hideg téli, világnak kezdetén, füles nyúl, havas zord, vidám nyúl, táncot szebben, farkába kaffantott, nyúl farka, kutya talpa, széttárt karokkal, sűrű hóesésben, kisfiú kabátján, kisfiú arcán, téren szép, menyasszony orcáját, pihék egyre, enyhe légáramlatokkal, kisfiú körül, határtalan öröm, utolsó táncos, kisfiú továbbra, különös keringőnek, hóesés abbamarad, látvány csodálatos, egész teret, kisfiú nyakában, sapkája teteje, rátelepedett hópihéktől, levegő tiszta, kisfiú csak, többi táncos, örömteli várakozást, félgömb alakú, fejére fordítom, kisfiú örömében, erdő felett, búzamezők fölött, tart meleget, felhők odaértek, falut megtréfáljuk, város lámpái, kíváncsi hópelyhek, várost akarták, város fölé, hópelyheknek beesteledett, hóhányó munkások, havat seprűvel, többi után, városi hóból, szép csengős, egész határban, jégmanó uralkodott, kedve mindig, egészség pedig, hatalmas hótakarót, süvítő szél, gyerekek orrát, madarak összebújtak, zimankós hidegben, torka fájt, meleg kuckójába, sűrű ködpaplanon, valaki élvezte, hosszú hideget, csillogó jégpalotájában, birodalmam ellen, fenyves mozdulatlan, légáramlatokkal, jégbirodalomban, lámpaoszlopokon, kirándulásokra, jégpalotájában, visszahúzódott, megmérgesedett, elcsendesedett, papírnehezéket, következtetni, megbetegedtek, jégkristályok, összerendezte, egérpecsenyét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3710
  • e Hét: 23529
  • e Hónap: 63350
  • e Év: 241225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.